loading

Pauluskerk Rotterdam

IKHEBGEENSTEM.NL

Tussen alle posters van politieke partijen zien we de komende verkiezingsperiode ook een opvallende campagne van DEARDAN&Friends.

Met de campagne ‘IKHEBGEENSTEM.NL’ wil het bureau samen met Pauluskerk Rotterdam aandacht vragen voor mensen die geen stemrecht hebben: daklozen, arbeidsmigranten en ongedocumenteerden. De vijf campagnebeelden zullen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht te zien zijn.

“We hopen dat de mensen in het stemhokje straks ook denken aan de mensen op straat die hun stem niet kunnen laten horen.”

– DEARDAN, conceptmaker

Op woensdag 22 november gaan de meeste Nederlanders weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Van alle 18-plussers in Nederland mag 8,4% niet stemmen, een groep die voornamelijk bestaat uit daklozen, arbeidsmigranten of mensen zonder geldige verblijfspapieren. Zij voelen elke dag de gevolgen van het overheidsbeleid.

De campagne wil mensen die wél mogen stemmen oproepen dit te doen met de belangen van deze kwetsbare groep in het achterhoofd. Op IKHEBGEENSTEM.NL kun je meer lezen over de campagne.

Over de makers

De campagne werd gemaakt door fotograaf Chris Bonis en conceptmaker DEARDAN. Zij gaven gehoor aan een oproep van Pauluskerk Rotterdam om een alternatieve verkiezingscampagne te bedenken. “Wij voelden ons direct aangesproken door de oproep”, vertelt DEARDAN. “DEARDAN&Friends werkt voor organisaties met een maatschappelijk belang. Als échte Rotterdammers is dit een onderwerp dat ons raakt.” Er waren veertig inzendingen voor de oproep van de Pauluskerk, bijna unaniem werd voor het idee van DEARDAN en Bonis gekozen.

Concept

Op de posters staan indringende vragen met als afzender ‘PAULUS’. Hiermee willen de makers van Paulus een persoon van vlees en bloed maken die midden in de maatschappij staat. Paulus vraagt zich af waarom ongelijkheid in onze sterk geïndividualiseerde samenleving niet meer wordt gezien als collectief probleem.

In de zwart-wit beelden wordt subtiel verwezen naar de Pauluskerk, door middel van wijde capuchons, kaarsen en handen die ten hemel worden geheven.