loading#GROENLICHT VOOR PLEEGZORG met Karin Bloemen, Gijs Staverman en Alex van Keulen

#GROENLICHT

Er zijn misschien wel 100 redenen om geen pleegouder te worden. Maar 1 reden van jou om het wel te doen, maakt voor een kind een wereld van verschil. Waar doe jij het voor? Geef de toekomst van een kind #GROENLICHT.

Met #GROENLICHT vragen we tijdens de Week van de Pleegzorg (2 tot en met 9 november) extra aandacht voor pleegkinderen en pleegzorg.

Samen met Pleegzorg Nederland, alle pleegzorgorganisaties en onze friends van Bijl PR halen we ieder jaar alles uit de kast om voor alle (pleeg)kinderen in Nederland het licht op groen te zetten.

Dit jaar bundelden we onze krachten met Gijs Staverman, Karin Bloemen en Alex van Keulen (allemaal pleegouder). Via een aantal indringende video’s vertellen zij openhartig over dé reden die voor hen doorslaggevend is geweest om pleegouder te worden.

Dit jaar gaf burgemeester Marcouch samen met Gijs Staverman vanaf het dak van Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem het startsein voor de Week van de Pleegzorg 2022. Om 20.00 uur werden de Eusebiuskerk, het Gelredome en de Rijnbrug symbolisch op groen gezet. Gevolgd door landmarks in gemeenten door het hele land (maar in verband met de huidige energiecrisis wel met een aangepast programma).

Tijdens de Week van de Pleegzorg worden regionaal #GROENLICHT glow-in-the-dark walks georganiseerd om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met pleegzorgorganisaties bij hen in de buurt.

Pleegouders raken op

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen om het afnemende aantal nieuwe pleegouders en noemt een aantal oorzaken. “De huidige maatschappelijke onrust is van de laatste tijd. Maar het beroep dat op mensen wordt gedaan om zorg zoveel mogelijk zelf op te pakken, is al langer van invloed.

Die participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beide te werken om voldoende inkomen te verdienen lijkt simpelweg te veel, alsof de mensen met voldoende ruimte, tijd en rust een beetje op beginnen te raken” aldus John Goessens namens Pleegzorg Nederland.

Een lichtpuntje is wel dat het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is, na een jarenlange stijging en een periode van stabilisatie, weliswaar ook iets lijkt te krimpen. 

Concept

Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.

We leven momenteel in een onrustige wereld. Die onrust en onzekerheid in de samenleving nemen almaar toe door verschillende crises, zoals de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie. Dit heeft invloed op de aanmeldingen van nieuwe pleegouders omdat die zich in de regel aanmelden vanuit een stabiele persoonlijke situatie.

Met de vraag: “Er zijn wel 100 redenen om geen pleegouder te worden. Maar 1 reden van jou om het wel te doen, maakt voor een kind een wereld van verschil. Waar doe jij het voor?” spelen we in op de maatschappelijke ontwikkelingen.

Door direct met de deur in huis te vallen en in de campagne open en eerlijk zorgpunten bespreekbaar te maken, nemen we weerstand weg, tonen we begrip voor ieders situatie en zetten we pleegzorg passend bij het huidige tijdsbeeld op de maatschappelijke kalender.